TABLE

“ Μην λες “Αναμέρισε το παραπέτασμα,να δω την εικόνα!” Το παραπέτασμα αυτό ειναι η εικόνα.” Ν.Καζατζακης

Το διαμέρισμα αυτό των 120 και 8 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται ψηλά ψηλά σε μια νεόδμητη πολυκατοικία στην Αθήνα και αποτελεί την αρχή μιας προσωπικής προσπάθειας επαναπροσδιορισμού του σύγχρονου τρόπου ζωής μέσα σε ενα σπίτι. Σημασία δεν είχε μόνο η εκπλήρωση των αναγκών του ιδιοκτήτη αλλα και η συνύπαρξη όλων των διαφορετικών “δωματίων” και χρησεων σε ενα ενιαίο ιδιωτικό χώρο. Για να επιτευχθεί αυτό όλες οι επιμέρους λεπτομερειες καθώς και βασικά έπιπλα του διαμερίσματος σχεδιάστηκαν απο την αρχή ετσι ωστε να αποτελούν αναπόσπαστα μέρη της δομής του.

Ολα αυτά τα  “δωμάτια” και στοιχεία που απαιτουνται σε ενα σύγχρονο διαμέρισμα καθως και ολες αυτες οι διαφορετικές χρησεις και δραστηριότητες που πραγματοποιούνται μέσα σ’αυτο συγχέονται και διαχωρίζονται. Το πρόχειρο τραπέζι της κουζίνας (απαραίτητο στην καθημερινότητα μας) δεν ειναι άλλο από το καλό τραπέζι της τραπεζαρίας (που χρησιμοποιουμε σε ειδικές περιπτώσεις!)- ενα έπιπλο που από την άλλη δεν παυει να ειναι μια ανασηκωμένη επιφάνεια δαπέδου στο χώρο. Το στηθαίο της σκάλας παυει να ειναι ενα απλό στοιχείο και  μετατρέπεται σε μπαρ  αποκτώντας ετσι νεα χρηση και σημασία στον χώρο. Ο τοίχοι από την άλλη δημιουργούν βιβλιοθήκες, καθίσματα και χώρους, συνθέτοντας νέα “δωματια” και χρησεις –όπως τον προσωπικο χώρο γραφείου του ιδιοκτήτη και το εξωτερικό καθιστικό στην βεράντα. Ακομα και οι πόρτες αποκτούν σημασία καθως αλλάζοντας υφή, πόμολο και χρώμα εσωτερικά κατορθώνουν να ενσωματώσουν χαρακτηριστικά και των δυο χώρων που διαχωρίζουν, λειτουργώντας ταυτόχρονα κάποιες απ’αυτές και σαν εσωτερικά παράθυρα στο διαμέρισμα.

Παράλληλα με την υλική επεξεργασία των δεδομένων του χώρου, παίζοντας με το φυσικό και τεχνητό φως,την διαφάνεια και την αντανάκλαση δημιουργείται μια νεα επιδερμίδα στον χώρο,άυλη και αβαρής. Η θεα της πόλης διασπάται και πολλαπλασιάζεται,- η μια εικόνα διαχέεται μέσα στην άλλη δημιουργώντας νεες εικόνες που επαναπροσδιορίζουν τον χώρο- προσδίδοντας του νέα μορφή και σχήμα, η οποιαδήποτε κίνηση διαγράφεται και το μέσα με το έξω συγχέεται.

 Όλα αυτά συντελουν στην δημιουργία ενος ενιαίου ιδιωτικού χώρου, ενος ρευστού σκηνικού που αλλάζει ολοένα ανάλογα με την ώρα, την χρήση και την διάθεση του ανθρώπου που το βιώνει.

 

PROJECT CREDITS:

Principal Architect: Kirki Mariolopoulou

Design Team: Myrto Tzortzi

Contractor:  Lambros Betsis, Christos Betsis  

Photography: Periklis Thouas

INFORMATION:

Location: N. Filothei, Athens, Greece

Area Overground: 128 sqm

Project Year: 2008